07-08.09.2019.Najava-Rab-Kamenjak(408m) i Zavratnica

Drage naše planinorke i planinorci, ljubitelji brda,

SOKOLAŠI VAS POZIVAJU NA DVODNEVNI BUS IZLET JABLANAC – UVALA ZAVRATNICA, RAB-KAMENJAK(408m), IZ GRADA RABA I OD MIŠNJAKA – PO VLASTITOM IZBORU, u subotu i nedjelju 07/08.09.2019.

1 DAN Jablanac – uvala Zavratnica

Na jadranskoj obali ima mnogo prekrasnih uvala, ali jedna od njih s pravom se smatra najljepšom. Zapravo je toliko lijepa da je 1964. godine zaljev Zavratnica proglašen “zaštićenim krajolikom”, a od 1981. godine sastavni je dio Parka prirode Velebit.

Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Nastala je uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene, nakon čega su vode s Velebita produbile kanjon. Kako obala Jadranskog mora polako tone, tako se i kanjon Zavratnice postupno spustio u more i od njega je nastala u Velebit uvučena morska uvala. Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m. Nastala je u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima, te sadnjom drveća i niskog raslinja.

U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

U uvali se mogu vidjeti ostaci ratnog broda kojega su 1944. godine potopili saveznički avioni. Brod predstavlja pravi izazov znatiželjnim istraživačima podmorja…

Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite.

Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Nije onda ni čudno da privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

 

2 DAN Rab – Kamenjak

Kamenjak je nezamjetno  uzvišenje na sjeveroistočnom rubu vršne rapske visoravni, na mjestu gdje se greben počinje naglo obrušavati prema moru. Najviši dio grebena ima oblik široke krške visoravni ispresijecane brojnim suhozidima. Od njega se pruža lijep vidik prema gradu Rabu i Kvarneru. S vrha je osobito impresivan vidik preko Velebitskoga kanala na sjeverni Velebit koji se diže iz mora poput dugačkog zida. Duž hrpta mogu se napraviti dugačke uzdužne ture, ali je to vrlo naporno zbog krševita terena, izloženog suncu.

Stazu koja se spušta sa vrha prema gradu projektirao je Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu. Djelomično prolazi šumom, ali uglavnom po otvorenom kamenitom terenu. Desno od puta su ostaci Tomašićeve vidilice, vidikovca orijentiranog prema Rabu koji su uredili rapski planinari između dva svjetska rata. Dalje nas najprije građena staza, a zatim cesta vodi prema naselju Mundanije na Rapskom polju i u kraticama prema gradu i moru.

PLAN IZLETA :

Cijena prijevoza : 130 kn za članove HPD Sokol Zagreb, za ostale planinare 150 kn.

Cijena smještaja u planinarskom domu M.Hirtz u Jablancu : 45 kn noćenje+10 kn plahte i jastučnica+5 kn bor.taksa = 60 kn

Ostali predviđeni troškovi :

  • trajekt 17 kn/osobi u jednom smjeru
  • Grupa A prijevoz kombi taxijem  Rab – trajekt Mišnjak cca 15 kn
  • Grupa B Prijevoz kombi taxijem trajekt Mišnjak – Rab – trajekt Mišnjak cca 30 kn za oba smjera

Ulaz u uvalu Zavratnicu naplaćuje se od strane JU Park prirode Velebit 20 kn/osobi za grupne posjete. Za djecu do 7 godina uz pratnju odrasle osobe: ulaz slobodan.

 

Polazak : 8:00 sati na okretištu tramvaja Prečko

Hrana :

1 DAN iz ruksaka, + navečer roštilj ili gulaš po dogovoru u domu

2 DAN iz ruksaka + nakon spusta u gradu Rabu po vlastitom izboru

Potrebna standardna planinarska oprema, obavezno ponijeti sa sobom osobnu, zdravstvenu i važeću planinarsku iskaznicu.

Vodič: Dubravko Šalata

Za prijave i sve detaljnije informacije slobodno se javite na mob.099/444-5055, e-mail hpdsokolzagreb@gmail.com ili na sastancima društva četvrtkom od 20.00h u Domu Kulture Prečko.

 

Okvirni plan :

1. DAN

Putovanje autocestom A1 uz usputna kraća zaustavljanja prema potrebi. Izlaz Žuta Lokva, pa preko Vratnika spust prema moru i jadranskoj magistrali. Dolazak u Jablanac otprilike oko podneva. Nakon smještaja u planinarski dom M.Hirtz krećemo u  laganu šetnju uvalom Zavratnica.

Jablanac – uvala Zavratnica – Jablanac  kružno razgledavanje cca 1-1.30 sati hoda.

Po povratku slobodno vrijeme za uživanje u suncu i moru, možda pokojoj pivici, a za najhrabrije i  kupanje.

Navečer prema dogovoru zajednička večera, roštilj ili gulaš, druženje.

2. DAN

Polazak na turu u 07.00h. Najprije kraća dionica hoda, oko 45 minuta, do trajektne luke Stinica.

Prelazak trajektom na otok Rab, do Mišnjaka.

GRUPA A kreće zahtjevnijom i atraktivnijom stazom od pristaništa trajekta Mišnjak do najvišeg vrha Raba – Kamenjak(408m), 5-6 sati hoda + spust u grad Rab 1-1.30 sati hoda

GRUPA B kreće lakšom stazom od grada Raba na vrh Kamenjak(408m), lagano najviše 2 sata hoda, moguće za sve koji žele i mališane dovesti na najviši vrh otoka.

Nakon spusta razgledavanje starog grada Raba, slobodno vrijeme po vlastitom izboru.

Vožnja kombi taxijem do trajektne luke Mišnjak, prelazak na kopno do Stinice, gdje nas čeka autobus.

Povratak u Zagreb uz više usputnih zaustavljanja predviđen je u večernjim satima.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

 

IZVOR FOTOGRAFIJE I DIJELA TEKSTA : https://www.pp-velebit.hr/hr/turisticka-ponuda-2/uvala-zavratnic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.