14-15.09.2019.Najava-Grossglockner(3798m)-najviši vrh Austrije

Ovaj vikend putujemo u Austriju,Visoke Ture(Hohe Tauern).

Svatko tko želi može krenuti sa nama,proći jednim dijelom puta ili cijeli,ovisno o kondicijskim i tehničkim mogućnostima i potrebnoj opremi za određeni dio rute .

Svi su dobrodošli!

Grossglockner je sa svojom visinom od 3798 m najviši planinski vrh Austrije i cjelokupnog masiva Glockner grupe u središnjem djelu Hohe Tauern i istoimenog nacionalnog Parka.

Leži  između istočnog Tirola  i Koruške na sjeveroistoku.

Planina ima oblik piramide (zvona) s dva vrha: veći Grossglockner (3798 m) i manji Kleinglockner (3770 m), međusobno su odvojeni uskim i ispostavljenim sedlom po imenu Glocknerscharte s 3766 m najviši usjek Austrije, a ujedno vrlo izložen dio uspona i prelaska preko njega. Na tom masivu Glockner grupe nalazi se najveći i najstariji Nacionalni park Hohe Tauern, koji se proteže preko saveznih pokrajina Tirola, Koruške i Salzburga i predstavlja doista raznovrsno čudo prirode. Sliku njegovog alpskoga krajolika čini preko 300 vrhova iznad tri tisuće metara, veliki alpski travnjaci, potoci, ledenjaci i slapovi.

U podnožju Glossglocknera na sjeveroistočnim obroncima nalazi se Pasterze, najduži ledenjak u istočnim Alpama dužine devet kilometara. Ledenjaci na jugozapadnoj strani su Ködnitzkees i Teischnitzkeess, koji na žalost polako nestaju, kao i svi drugi ledenjaci u Alpama.

Pogled s Grossglocknera je fenomenalan – smatra se najdužim i najljepšim vidikom od svih planina u istočnim Alpama, širina vidika po lijepom vremenu doseže do 220 km.

Opis rute:

S parkirališta iznad doma Neues Lucknerhausa otvara se jako lijep vidik na masiv i sam vrh Grossglocknera. Neprekidno, staza  slijedi potok Kodnitzbach sve do planinarskog doma Lucknerhütte (2241 m). Ovaj dio uspona  nije težak,a posebno je lijep i zanimljiv. Vodi prekrasnom Alpskom dolinom Kodnitztal. S obje strane staze su pašnjaci na kojima je puno kravica na ispaši. Dodatnu ljepotu dolini daju potoci koji se strmo obrušavaju stvarajući mnogobrojne atraktivne slapove i manje vodopade.

U nastavku uspona do doma Stüdlhütte (2801) m, planinari se po ugaženoj planinarskoj stazi.

Od ovog doma, slijedi nešto oštriji uspon po dobro ugaženom i vidljivom  Alpskom planinarskom putu. Sve što se više uspinjemo okolina postaje manje pitoma, ali se zbog toga dolazi u sve ljepše panoramsko okruženje visokih planina i njihovih vrhova.

Vrijedno je uspeti se na obližnji vrh Blaue Wand (2912m), podno kojega je smješten i ovaj dom. Ispred doma postavljen je smjerokaz s oznakom vremena hoda,30 minuta. Uspon se odvija po razlomljenim i razbacanim kamenim stijenama  plavo-sivo-zeleno boje, a samo je malo oštriji pri samom vrhu. S ovog vrha najveličanstveniji  je pogled na Grossglockner i na oba ledenjaka Teischnitzkees i Kodnitzkees s južne i jugozapadne strane i na obe doline.

Kod doma Stüdlhütte  je raskrižje putova: desno via normale vodi preko doma Erzherzog-Johann-Hütte(3454m),a  ravno za Stüdlgrat. Staza nas najprije vodi nezahtjevnom planinarskom stazom blago prema gore ,pa izlazi na ledenjak Kodnitzkees,u podnožju vrha, gdje treba staviti dereze i polako se uspinjući prečiti na drugu stranu,prijeći sa ledenjaka na teren posut glatkim kamenim pločama.Između njih uz pomoć čeličnih sajli,mala ferratica,sve do doma Erzherzog-Johann-Hütte(3454m) ,najvišeg doma u Austriji.

Odavde najprije oko 200 m visinskog uspona po snijegu do ulaza u stijenu,a onda dalje sve užim grebenom,tzv.žiletom,osiguravajući se užetom uz pomoć čeličnih stupića veličine do 80 centimetara, raspoređeni na svakih 20 do 30 metara. Gotovo u pravilu veći zastoj na malom sedlu zvanom Glocknerscharte(3766m) između velikog i malog Grosglocknera. Taj uski prijevoj širok svega pedesetak centimetara, dugačak nekoliko metara strmoglavo se obrušava na obje strane. To je najčešće usko grlo i zastoji su uobičajeni, kada su velike gužve.

Prošavši to brvno preostaje nam samo kratka dionica od svega nekoliko metara ispenjavanja do križa na vrhu.

Fotkanje,uživanje u fenomenalnim pogledima,kraća okrijepa.

Silazak s vrha istim putem.

 

 

Zagreb-Ljubljana-tunel Karavanke-Villach-Spittal-Lienz-Kals am Grossglockner-Lucknerhaus,parking

Trasa rute:

Lucknerhaus (1918m)-planinarski dom Lucknerhütte (2241 m)-planinarski dom Stüdlhütte (2801m) -pl.dom Erzherzog-Johann-Hütte (3454m)-Grossglockner (3798m)-pl.dom Erzherzog-Johann-Hütte (3454m)-planinarski dom Stüdlhütte (2801m)-planinarski dom Lucknerhütte (2241 m)-Lucknerhaus (1918m)

Prijevoz: osobnim automobilima.

Mjesto polaska: dom kulture Prečko u 06.00h

Povratak za Zagreb u večernjim satima.

Prehrana i piće: iz ruksaka ili u domovima usput.

Sve detaljnije informacije kod vodiča: Dubravko Šalata,099/444-5055 ili na sastancima društva.