29.05.2021. Najava-Srednji Velebit-Dabarski kukovi2.dio

Planinarski pozdrav svima!

U subotu, 29.05. Sokolaši idu na Srednji Velebit, Dabarski kukovi II dio. Još jedna vrlo zanimljiva planinarska tura!

Pridružite nam se.
Uživajmo u ljepoti našeg ponositog Velebita, kršne Like i plavog Jadrana u jednom👍😉

U reljefu 143 kilometra dugačkog velebitskog masiva, posebno mjesto zauzimaju Dabarski kukovi u blizini Baških Oštarija kao prepoznatljivi motiv masiva Velebita, te geomorfološki i pejzažno najzanimljiviji i najljepši dio srednjeg Velebita. To je niz oštrih stjenovitih vrhova koji su se poput golemog zida, izranjajući iz zelenih dabarskih šuma i travnatih dolaca, ispružili smjerom usporednom s jadranskom obalom. Područje Dabara i Dabarskih kukova proteže se središnjim dijelom velebitskog masiva, od Bačić kuka, nasuprot Budakova brda na sjeverozapadu, do Ljubičkog brda i pripadnih kukova nad Oštarijama na jugoistoku, oko 10 km zračne udaljenosti. Riječ je o nizu krških depresija – uvala i dolaca, od kojih tri nose ime Dabri (Crni Dabar, Ravni Dabar, Došen Dabar), a tri Dulibe (Došen, Bačić i Crna Duliba). Svi Dabri i Dulibe bili su ranije naseljeni i obrađivani. Ljudi su ovdje živjeli od povlačenja Turaka pa sve do 70-ih godina prošlog stoljeća, te su ovo bila rijetka stalna naselja na Velebitu. Dabar i duliba stari su slavenski nazivi za duboke šumske udoline.

Baške Oštarije (cca 900m) – Kuk od Pećica (1266m) – Kiza (1274m) – Žuti kuk (1180m) – Vranji kuk (1131m) – Široki kuk (1081m) – Ravni Dabar – Butinovača (1127m) – Badanj (1281m) – Baške Oštarije (cca 900m)

Kondicijski i tehnički umjereno zahtjevna tura, ukupno 8-9 h hoda .

Hrana i voda iz ruksaka za vrijeme ture.

Na kraju, u Baškim Oštarijama, klopa i cuga u hostelu.
Potrebna standardna planinarska oprema.
Polazak s okretišta tramvaja u Prečkom, u 06.00h.
Prijevoz: bus.
Cijena izleta: 200 kn po osobi.

Sve detaljnije info i prijave kod vodiča ili u Telegram grupi Sokola:
Dubravko Šalata 099/444-5055
Jurica Antić 099/390-3544

Napomena:
Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

Vidimo se… 👍😎🦅👋