25.06.2019.Najava-Strelovec(1764m) i Krofička(2082m)

Drage naše planinarke i planinari,ljubitelji brda,

SOKOLAŠI VAS POZIVAJU NA JEDNODNEVNI IZLET U KAMNIŠKE ALPE- STRELOVEC(1764m) I KROFIČKA(2082m),u utorak,25.06.2019.

dom planincev v Logarskoj dolini(837m) – koča na Klemenči jami pod Ojstrico(1208m) -Strelovec(1764m) –Krofička(2082m) – koča na Klemenči jami pod Ojstrico(1208m) – Plesnik

Naša staza prati putokaz, najprije makadamskim putem, a zatim se počinje blago uspinjati u zavojima, građenom planinarskom stazom sve do planinarske koče na Klemenči jami pod Ojstrico(1208m),otprilike 1 h hoda.

Tu nas čeka izvor friške vodice.Okrijepa,odmor,pa nastavljamo dalje.Kod križanja planinarskih putova odabiremo smjer prema Krofički i  Strelovcu,odvojak lijevo vodi na Plesnikovu planinu. Staza najprije prolazi gornjim rubom livade, zatim ulazi u šumu i nakon petnaestak minuta laganog hoda dovodi nas do najdebljeg stabla macesna (ariša) u Sloveniji, desetak metara udaljenog od staze. Cvijeća je toliko da ne znamo kamo bi prvo pogledali.Dobro uređena i označena staza dalje nastavlja lagano uzbrdo, te nakon 1 h hoda dovodi do raskrižja Puklovca na kojem treba skrenuti lijevo prema Strelovcu.ravno staza nastavlja prema Krofički. Ovaj dio uspona vodi po vrlo laganoj i ne zahtjevnoj stazi koja vodi polegnuto po izohipsi grebena Ute. Nakon 40 minuta laganog hoda izlazi se iz šume na slikoviti travnati greben koji dalje nastavlja sve do vrha Strelovec(1764m).

Sa njega pucaju predivni pogledi na vrhove u centralnom grebenu Kamniških Alpi,najbliža je Krofička, i za njom napola skrivena Ojstrica.pa dalje preko Planjave i Kamniškog sedla u samo srce grebena.Na sjeveroistoku vidimo greben Olševe i Pece, na istoku Raduhu.

Nakon dužeg odmora i okrijepe na vrhu vraćamo se istim putem natrag prema raskrižju Puklovca,30 minuta hoda.

Dalje slijedimo markiranu planinarsku stazu koja vodi kroz šumu ariša prema sjeverozapadu, i nakon nepunog 1 h hoda izlazi na obronke  obrasle klekovinom. Tu se već polako otvaraju lijepi vidici prema Logarskoj dolini, grebenu Kamniško-Savinjskih Alpa i susjednoj Austriji.

Staza uspona dovodi do nešto zahtjevnije strmine koja je osigurana čeličnim klinovima, sajlom i drvenim stepenicama. Iznad stepenica prelazi se na manju travnatu zaravan sa klupicom na najljepšem,romantičnom mjestu,pravom prirodnom vidikovcu, oko 30 min hoda.Teško je i nabrojati vidike.Nastavljamo nešto strmijom prečnicom i uskom stazom osiguranom klinovima, pa ne stvara veće poteškoće u savladavanju uspona.i uz malo pentranja  za nekoliko minuta stižemo na vrh Krofičke (2083 m).

Po nekadašnjim starim zapisima Grofička (Grofica) je vrh koji se nalazi sjeverozapadno od Ojstrice. S njega se otvaraju prekrasni vidici na sve strane, a najljepši pogled je svakako, na susjednu Ojstricu. Lijepo se vidi greben prema Strelovcu, Logarska dolina i Robanov kot, te centralni greben i vrhovi Kamniško-Savinjskih Alpa.

Po povratku do koče na Klemenči jami(1208m),vrijeme za uživanje u alpskom suncu,možda pokojoj pivici,dobroj klopici ili pjesmici.Spust do Plesnika 45 min-1 h.

 

PLAN IZLETA :

Prijevoz osobnim automobilima. Cijena prema trošku goriva i cestarine(vinjeta).

Polazak : 06:00 sati ispred doma kulture u Prečkom.

Hrana i piće :

iz ruksaka, izvor + po vlastitom izboru u koči na Klemenči jami.

Potrebna standardna planinarska oprema, obavezno ponijeti sa sobom važeću osobnu, zdravstvenu i  planinarsku iskaznicu.

Vodič: Dubravko Šalata

Za prijave i sve detaljnije informacije slobodno se javite na mob.099/444-5055 .

 

Povratak u Zagreb uz više usputnih zaustavljanja predviđen je u večernjim satima.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.