30.03.2019. Najava-Učka-Vojak (1396m)

Drage naše planinorke i planinorci, ljubitelji brda,

SOKOLAŠI VAS POZIVAJU NA JEDNODNEVNI BUS IZLET UČKA-VOJAK(1396m),IZ LOVRANA I SA POKLONA-PO VLASTITOM IZBORU, u subotu 30.03.2019.

Vojak je najviši vrh Učke i  Istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911.god., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa.

S vrha se kao na dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Bus: Zagreb-Lovran-Poklon-Opatija-Zagreb

Okvirni plan :

GRUPA A kreće kondicijski zahtjevnijom stazom od razine mora: Lovran – Liganj – Vrata – sedlo pod Vojakom – Vojak(1396m), otprilike  3:30 h do vrha.

GRUPA B kreće lakšom stazom, obiteljska i seniorska varijanta: Poklon(922m) – Vojak(1396m) 1:30 h (sa djecom max. 2:30 h do vrha) i dodatno prema dogovoru prolazimo edukacijsku Land – Art stazu, vrlo zgodnu za djecu.

Po povratku sa Vojaka do Poklona,otprilike 1-1.30 h,  spustit ćemo se busom do Opatije gdje ćemo ostati otprilike 2 sata, vrijeme provodeći prema vlastitom izboru, šetnja predivnim rascvjetanim parkovima ili lungomare, uz obalu.

Cijena prijevoza : 130 kn za članove HPD Sokol Zagreb, za ostale planinare 150 kn.

Polazak : 07:00 sati na okretištu tramvaja Prečko.

Hrana i piće : U vlastitoj režiji iz ruksaka za vrijeme ture + nakon spusta u Opatiji po želji.

Potrebna standardna planinarska oprema, obavezno ponijeti sa sobom osobnu, zdravstvenu i važeću planinarsku iskaznicu.

Vodič: Dubravko Šalata

Za prijave i sve detaljnije informacije slobodno se javite na mob.099/444-5055, e-mail hpdsokolzagreb@gmail.com ili na sastancima društva četvrtkom od 20.00h u Domu Kulture Prečko.

Povratak u Zagreb  predviđen je u večernjim satima

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene datuma ili plana izleta ovisno o novonastalim uvjetima na terenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR FOTOGRAFIJE : https://www.visitopatija.com/park-prirode-ucka-p491

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.