12.06.2021.Najava-Sjeverni Velebit-Premužićeva I dio, od Zavižana do Alana

Planinarski pozdrav svima,
U subotu, 12.06. Sokolaši idu na Sjeverni Velebit, Premužićevom stazom, I dio, kroz Rožanske kukove, od Zavižana do Alana, uz obilazak i nekoliko vrhova usput. .Još jedna zanimljiva i vrlo solidna planinarska tura !
Pridružite nam se.
Uživajmo u ljepoti našeg ponositog Velebita, kršne Like i plavog Jadrana u jednom👍😉
Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit.
Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Nazvana je po šumarskom inženjeru Anti Premužiću (1889.-1979.), on ju je projektirao, organizirao izgradnju i sudjelovao u njoj. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika.
Planinarski dom Zavižan(1594m) nalazi se na južnoj padini vrha Vučjaka (1645 m) povrh strmih livada, s vidikom na more, zavižansku kotlinu, V. Zavižan i Hajdučke kukove.
Strogi rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi — Velebit, simbol hrvatskih planina, prava je riznica za prirodoslovce, planinare i sve one koji žele i znaju uživati u autentičnim prirodnim ljepotama. Rožanski i Hajdučki kukovi su za planinare najzanimljiviji dio sjevernog Velebita. Neobično carstvo krša, visoke kamene gromade i strmoglave vrtače, skupina koja sadrži pedesetak kamenitih vrhova visokih preko 1600 metara, koji oblicima privlače brojne planinare i alpiniste.
Planinarsko sklonište Rossijeva koliba (1580 m) nalazi se u srcu Rožanskih kukova, neposredno ispod stijene Pasarićeva kuka. Sagrađeno je 1929. i nazvano po istraživaču velebitske flore Ljudevitu Rossiju.
Krajačev kuk zove se po poznatom hrvatskom organizatoru, reformatoru i osuvremenitelju planinarstva, Ivanu Krajaču. Pasarićev se kuk zove po čelniku HPD-a Josipu Pasariću.
Planinarska kuća Alan (1340 m) nalazi se u blizini prevoja Veliki Alan (1414 m) uz poprečnu velebitsku cestu koja preko Mrkvišta iznad Štirovače povezuje Krasno i Jablanac.
Zavižanska kotlina(cca 1550m)-pl.dom Zavižan(1594m)-Vučjak(1645m)-Premužićeva-Gromovača(1676m)-pl.sklonište Rossijeva koliba(1580m)-Pasarićev kuk(1630m)-Crikvena(1641m)-Krajačev kuk(1659m)-Seravski vrh(1661m)-Alančić(1611m)-pl.kuća Alan(1340m)
Kondicijski umjereno zahtjevna, tehnički malo zahtjevna tura, ukupno 8-9 h hoda za one koji će obilaziti sve vrhove.
Obilazak bilo kojeg od navedenih vrhova po vlastitom izboru, moguće i odmarati na Premužićevoj dok se vrate ostali.😉
Bez vrhova 5-6 h hoda.
Hrana i voda iz ruksaka za vrijeme ture.
Voda dostupna na početku i kraju ture, na Zavžanu i Alanu.
Potrebna standardna planinarska oprema, obavezno ponijeti sa sobom osobnu, zdravstvenu i važeću planinarsku iskaznicu.
Polazak sa okretišta tramvaja u Prečkom, u 06.00h.
Prijevoz: bus.
Cijena izleta: 200 kn po osobi.
Ulaz u NP Sjeverni Velebit 30 kn uz važeću pl.iskaznicu.
Sve detaljnije info i prijave kod vodiča ili u whatsapp, odnosno telegram grupi Sokola:
Dubravko Šalata 099/444-5055
Srećko Kovačić 091/726-0761
Jurica Antić 099/390-3544
Napomena:
Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.
Vidimo se… 👍😎🦅👋