22-29.08.2021. Najava – Durmitor – Crna Gora

Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Smatra se da ime Durmitor potječe od keltskih riječi koje znače “planina puna vode”.

Predjeli Durmitora, po ljepoti i neokrnjenosti rijetko i autentično djelo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952,godine.  Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, park obuhvaća osnovni masiv Durmitora s kanjonima Tare, Drage i Sušice, te gornji dio kanjonske doline Komarnice,  zauzimajući površinu od 39 000 ha.

Sva raskoš prirodnih ljepota, ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Durmitora i rijeke Tare, prevladala je da se nacionalni park Durmitor uvrsti u popis Svjetske kulturne i prirodne baštine, odlukom Međunarodnog odbora za Svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu, u Parizu 1980. godine, dok je rijeka Tara i njena kanjonska dolina, UNESCO-vim programom Čovjek i biosfera 1977. godine uvrštena u svjetske ekološke rezervate biosfere (površine 32.000 ha).

Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jest prostrana visoravan na 1 500 metara nadmorske visine, koju presjecaju duboke kanjonske doline i s koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 s preko 2000 metara nadmorske visine i među njima najviši Bobotov kuk sa 2 523 m.

Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledenjačkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1 500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Veličanstvenosti pejzaža doprinose, osim ljepote jezerskog bazena i blistave vodene površine, prostrani šumski predio koji ga okružuje i vrh Međeda, gorostasno uzdignut nad njim. Udaljeno je 2 km od planinskog gradića Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore.

Među najljepšim ukrasima parka su i bistre, silovite rijeke koje su ovom području podarile razne kanjonske doline.

Posebno impresionira rijeka Tara „SUZA EVROPE“ , najduža crnogorska rijeka dugačka 144 km, nastala od Opasnice i Veruše i koja sa Pivom na Šćepan polju gradi rijeku Drinu. Njen kanjon je najdublji u Evropi i drugi po dubini kanjon na svijetu(1300m), odmah poslije Grand Canyona u SAD-u. Dužina kanjona je 78 km.

Na djelu toka kroz nacionalni park Durmitor rijeka Tara ima prosječan pad od 3,6 m/km, pa se formiraju bukovi i brzaci koji su svojom ljepotom upotpunili ambijent netaknute prirode.

Po bogastvu flore i faune, složenosti ekosustava, zastupljenosti preko 1 300 vrsta biljaka, što predstavlja izuzetnu koncentraciju s velikim brojem endemičnih i reliktnih vrsta, Durmitor predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost i trajno nadahnuće znanstvenika i ljubitelja prirode.

Vegetacijske zone Durmitora čine listopadna i zimzelena šuma, te podalpska zona. Od 37 endemskih vrsta biljaka šest ih se može naći samo na Durmitoru. U parku se također nalazi jedna od posljednjih nedirnutih šuma crnog bora, i to na tlu na kojemu obično raste grmovito bilje.

U Tari i njenim pritokama se nalazi veliki broj lososa, a u šumama se mogu naći: smeđi medvjed, vuk, divlja svinja, divlja mačka, divokoza, više vrsta orlova, tetrijeba i jarebica.

Polazak : 22.08.2021. u 00.00h sa okretišta tramvaja u Prečkom.

Vožnja:  Zagreb – Slavonski Brod  – Derventa – Doboj – Zenica – Sarajevo – Foča – Šćepan Polje – Žabljak

Okvirni plan :

1. dan, nedjelja 22.08.

Polazak busom iz Zagreba u 00.00h autocestom prema graničnom prijelazu u Slavonskom brodu, ulazimo u BiH,  i idemo dalje prema jugu preko Dervente, Doboja i Zenice sve do Sarajeva.Ovdje malo duže stajanje. Preko Foče sve do granice sa Crnom Gorom.Dolazak u jutarnjim satima na Šćepan Polje.Prijevoz terenskim vozilima na rafting. od Brstanovice do Šćepan polja, najatraktivnijem dijelom rijeke sa najjačim i najvećim bukovima na Tari sve do Sastavaka gdje se sastaju dvije divlje sestre Piva i Tara i stvaraju Drinu.Za one koji eventualno nisu zainteresirani za rafting organizirano je krstarenje brodom po Pivskom jezeru.Za siguran spust niz Taru u gumenim čamcima uz svu potrebnu opremu: neopren odijela, kacige i prsluke i vođeni domaćim iskusnim rafterima. Doživjeti ćete rafting kao nešto što se nikada ne zaboravlja.Naravno najljepši dio raftinga je  domaća hrana ispod sača, pivo hlađeno u vodi i divlja ljepota Tare.Nastavljamo put prema Žabljaku, stižemo i prolazimo  nadomak samog masiva Durmitora, prvi pogled prema našem cilju.

Dolazak u pl.dom Neviđeno u kasnim poslijepodnevnim satima.Smještaj i večera. Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.

2.dan, ponedjeljak 23.08.

Doručak .Uspon na Prutaš(2393m), po mnogima najljepši vrh Durmitora.

Grupa A) – uspon na Prutaš i silazak na Škrčka jezera ,povratak drugim smjerom. Srednje naporna tura, traje  7-8 h.
Grupa B) – Uspon na Prutaš povratak kružno kraćim smjerom. Uspon traje oko 2 h 30min. a povratak oko 2 h.
Povratak u pl.dom, večera. Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.

3. dan, utorak 24.08.

Doručak. Uspon na Bobotov kuk(2523m), najviši vrh Durmitora.
Grupa A) – uspon na Bobotov kuk . Povratak preko Valovitog dola. Obilazak Crnog jezera. Cjelodnevna tura, povratak drugim smjerom.
Grupa B) – Uspon na Bobotov kuk, povratak istim smjerom.
Za grupu B) može i nešto lakše. zavisi o njihovim željama i mogućnostima, recimo uspon do najvišeg jezera na Durmitoru, Zelenog vira.

Povratak u pl.dom, večera. Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.

4. dan, srijeda 25.08.

Doručak.Uspon na Savin kuk(2313m) Šljeme(2455m) i Milošev tok(2426m).
Grupa A) – uspon na Savin kuk, Šljeme i Milošev tok. Cjelodnevna tura ,
povratak drugim smjerom.
Grupa B) – Uspon na Savin kuk i povratak istim putem.

Povratak u pl.dom, večera. Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.

5. dan, četvrtak 26.08.

Doručak .Uspon na Međed i Terzin Bogaz
Grupa A) – Uspon na Mali Međed(2223m) ,Veliki Međed(2287m) i Terzin Bogaz(2303m), grebenom. Cjelodnevna tura , povratak drugim smjerom.
Grupa B) – Uspon na Ćurevac, odličan vidikovac na Taru i  najdublji kanjon u Evropi . Obilazak Zminjeg i Barnog jezera. Srednje naporna tura.

Povratak u pl.dom, večera. Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.

6. dan, petak 27.08.

Doručak. Uspon na Crvenu gredu(2164m) i Planinicu(2330m)
Grupa A) – Uspon na Crvenu gredu , 2h 30 min i  Planinicu , 4 h.
Cjelodnevna tura , povratak drugim smjerom.
Grupa B) – Uspon na Crvenu gredu, u povratku Jablan jezera. Srednje
naporna tura, uspon traje oko 3 h.

Povratak u pl.dom, večera. Dogovor i priprema za sutrašnji odlazak sa Žabljaka. Noćenje.

7. dan, subota 28.08.

Doručak.Spremanje stvari i odlazak sa Durmitora. Krećemo prema jugu preko Nikšića i Podgorice do Cetinja.Posjet Njegoševom mauzoleju na Lovćenu. Tijekom puta više manjih odmora za WC i kavu.Spuštamo se prema Kotoru i dalje uz obalu prema Dubrovniku gdje imamo nešto dužu pauzu za kavicu, kupanje ili šetnju gradom.Nastavljamo prema Neumu i dalje prema Neretvi i Mostaru.Smještaj u hotelu 4* u samom centru , subota navečer u gradu prema vlastitom izboru.Noćenje.

8. dan, nedjelja 29.08.

Doručak.Razgledavanje grada prema vlastitom izboru.Nastavljamo put prema Međugorju.Duža pauza za okrijepu ili obilazak svetišta, svakom prema vlastitom izboru.Ulaz u Hrvatsku i nastavak putovanja autocestom prema Zagrebu uz više kraćih stajanja i odmora za wc i kavu .

Povratak u Zagreb u večernjim satima.

Cijena : Cijena 8-dnevnog programa na bazi 30 putnika iznosi: 3.500,00 kn. Moguće plaćanje prema dogovoru u 2 rate, tako da ukupan iznos mora biti plaćen do 15.07. 

Cijena uključuje: prijevoz turističkim autobusom na relacijama navedenim u programu, 6 noćenja s polupansionom u planinarskom domu Neviđeno na Žabljaku, 2 i 3 krevetne sobe i apartmani, rafting na Tari ili vožnja Pivskim jezerom prema vlastitom izboru, 1 noćenje sa doručkom u  hotelu 4* (2 krevetne sobe) u Mostaru, boravišne takse, plaćene ulaznice za Nacionalni Park Tara i Durmitor za sve dane boravka, organizaciju putovanja i pl.tura,  planinarskog vodiča.

Za navedeno putovanje povrat novca vrši se najkasnije 60 dana prije polaska. U slučaju spriječenosti za put uslijed bolesti moguća je zamjena jednog sudionika drugim.

Uplate se primaju na sastancima društva kod planinarskog vodiča: 

Dubravko Šalata, HPD Sokol Zagreb, dom kulture, Prečko 2a, na katu, četvrtkom od 20.00 h ili prema dogovoru. 

Sve detaljnije informacije i prijave na mob 099/444-5055  ili u whatsapp grupi Sokola.

             Organizator je HPD Sokol Zagreb u suradnji sa turističkom agencijom i prijevoznikom. 

Kalkulacija je rađena na bazi 30 sudionika. 

Organizator u slučaju manje od 30 prijavljenih sudionika ili nepredviđenih okolnosti zadržava pravo otkaza putovanja, promjene programa ili redoslijeda realizacije programa kao i odustajanja od istih. 

Oprema:  planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Potrebna oprema je uobičajena za planinarenje u srednje visokom gorju, rezervna odjeća, zaštita od hladnoće, kiše, gojzerice ili čvršće trail tenisice, čeona svjetiljka, štapovi, ostalo prema osobnom izboru.

Zahtjevnost pl.izleta: ovisno o odabranoj grupi A ili B, kondicijski i tehnički od malo do umjereno zahtjevnih, prema vlastitom izboru i preporukama vodiča.

Za svaku pojedinu pl.turu večer prije zajednički dogovor i priprema.

Važno je napomenuti da se za svaki pojedini dan može odabrati planinarenje prema programu A ili B , kao i  šetnju laganom pl.stazom koja vodi do Crnog jezera ispod odvojaka za vrhove i ledenjačke doline uz malu visinsku razliku i nudi stalan pogled prema masivu, uz nezaboravno uživanje u prirodi.

 

Prehrana: doručak i večera u pl.domu (uključeno u cijenu) + vlastita hrana iz ruksaka za vrijeme tura + doručak nakon noćenja u Mostaru pri povratku .

Na pl.ture uvijek ponijeti dovoljno tekućine. 

NAPOMENA: Prijavom na izlete unutar ove pl.ture svaki pojedinac potvrđuje da udovoljava potrebnim zdravstvenim i psihofizičkim uvjetima za sudjelovanje u svakom navedenom izletu, da svakom izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se prilikom izleta ponašati u skladu sa planinarskom etikom, striktno se pridržavajući uputa i odluka vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta u skladu sa okolnostima na terenu.