13-15.08.2021. Najava-Triglavska jezera i Triglav(2864m)-Julijske Alpe

Triglav (2864m) je najviši vrh Julijskih Alpa,  ujedno i najviši vrh Slovenije, te najviši vrh na prostorima bivše Jugoslavije. Ime Triglav se odnosi na oblik planine, koji se vidi sa jugoistoka, iz pravca Bohinja. Označava planinu s tri glave, a ostale interpretacije imena povezuju se sa starim slavenskim poganskim bogom Triglavom (gospodarom neba, zemlje i podzemlja).

Istočni predvrh, Mali Triglav(2725m) je s glavnim vrhom povezan uskim grebenom.

Južni predvrh imenom Rjavec (2568m) je greben, odvojen od samog Triglava (2864m) usjekom Triglavske škrbine (2659m) .

Sjeverna strana Triglava sa ostacima ledenjaka je među najvišim(1400m) i najimpozantnijim stijenama u Evropi.

Nacionalni park Triglav jedini je slovenski nacionalni park. 

Triglav je ponosni simbol slovenstva, te se nalazi na slovenskom grbu i zastavi.

 

Polazak : 13.08.2021. u 06.00h sa okretišta tramvaja u Prečkom.

Vožnja:  Zagreb – Ljubljana  – Bled – Bohinj

Okvirni plan : 

  1. dan, petak, 13.08.

Polazak busom iz Zagreba u 06.00h prema graničnom prijelazu Bregana i dalje kroz Sloveniju u smjeru Ljubljane i Bleda.Tijekom puta usputno stajanje za WC i kavu prema potrebi. Prolazimo kroz Bled i dalje prema Bohinju.Stižemo do Ukanca i koče pri Savici(653m), parking.  Prije samog početka našeg puta prema Triglavskim jezerima obići ćemo slap Savice(805m), izvor Save Bohinjke, 20 minuta. Nakon toga krećemo sa hodanjem i usponom sa više kraćih predaha preko Komarče do koče pri Triglavskih jezerih(1685n), otprilike 3h hoda. Usput na 1300 mnv veći odmor kraj nama prvog Triglavskog jezera, Črnog jezera. Fotkanje, za hrabrije možda i kupanje. Radeći više manjih odmora polako stižemo do koče pri Triglavskih jezerih(1685m), gdje ćemo se smjestiti u sobe.Ovdje, kraj Dvojnog jezera noćimo. Može se pojesti nešto toplo i popiti koja pivica, prema izboru. Za one kojima je za danas dosta mogu uživati u suncu, jezeru i predivnoj prirodi odmarajući se u našoj bazi.Ostali koji žele i mogu više imaju mogućnost dodatne aktivnosti, jednu zanimljivu kružnu turu.Prvo slijedi uspon čez Štapce na Malu Tičaricu(2072m), 1h hoda.Sa vrha pogled iz ptičje perspektive prema dolini jezera i našoj koči.Za one kojima će ovaj vrh biti dovoljan spust istim putem natrag do koče, 45 min.Ostatak nadobudne ekipe nastavlja dalje obilazak okolnih vrhova i grebena prema dogovoru sa vodičem, moguća su razna zanimljiva iznenađenja😉👍.

Poslije povratka svih zajednički dogovor i priprema za sutrašnji planinarski dan. Noćenje.

  1. dan, subota, 14.08.

Buđenje i doručak, spremanje za polazak.U 07.00h krećemo dalje dolinom Triglavskih jezera, polako, blago se uspinjući najprije prema jezeru Ledvicah(1832m), uz kraći odmor i fotkanje. pa dalje prolazeći pored Zelenog jezera(1988m) i Jezerca pod Vršaki(2004m) prema sjeveru.Više kraćih pauza i uživanje u fantastičnoj prirodi.Nadamo se da ćemo i ovaj put usput vidjeti divokoze, kozoroge i svizce.Slijedi Rjavo jezero(2006m), iza kojeg se polako približavamo i Zasavskoj koči na Prehodavcih(2071m), koja stoji tik iznad doline Trente, otprilike 3h hoda od jutros.Prvi pogled prema Triglavu između vrhova što ga okružuju.Duži odmor, okrijepa, fotkanje.Nastavak usponom kroz stjenoviti predio što više nalikuje Mjesecu, čez Hribarice(2359m), pogled na cijeli vršni masiv Triglava, 1.30h hoda. Zatim spust prema koči na Doliču(2164m), duži odmor, okrijepa, 45 min. Zadnja dionica puta i uspona prema našem današnjem cilju, domu Planika(2401m), 2h hoda.Odmor, okrijepa i smještaj u sobama.Uživanje u mjestu na kojem se nalazimo, točno ispod vršnog grebena Triglava. Za nadobudne, željne za još avanture, jedno veliko iznenađenje.⛰😉🦅 Druženje,dogovor za sutrašnji dan uspona na vrh, noćenje.

      3 dan, nedjelja, 16.08.

Buđenje i doručak, dan D, uspon na vrh.Pokret u 07.00h.Cijela dužina uspona kroz stijenu je izuzetno dobro osigurana klinovima i sajlama.Treba se držati uputa dvojice vodiča i nema problema.45 minuta nam treba do Malog Triglava(2725m) i izlaska na sam greben.Ovdje kraći odmor, okrijepa.Slijedi drugih 45 minuta po grebenu, sa postepenim usponom do vrha Triglava(2864m).Čestitke, opće narodno veselje, zajedničko fotkanje.Uživanje u fenomenalnim pogledima na sve strane.Duži odmor, okrijepa.Slijedi spust istim putem do Malog Triglava.Ovdje se odvajamo prema Domu na Kredarici(2515m), otprilike isto 1.30h spusta.Veći odmor, pokoja pivica ili rakijica.Dalje spust prema Konjskom sedlu(2020m) i Vodnikovom domu na Velom polju(1817m), otprilike 2h hoda.Duži odmor, okrijepa.Preporučujem friško, alpsko, kiselo mlijeko. Nastavak spusta dalje prema jugu, u dolinu. Više kračih predaha.Prolazimo kraj Mostničkog slapa i dalje uz predivni kanjon Mostnice dolinom Voje preko Beraškog mosta prema planinskoj koči na Vojah(690m). Duži predah, okrijepa.Zavrsni spust u dolinu, preko Hudičevog mosta do Bohinjskog jezera i Stare Fužine.Kupanje za hrabrije ili barem pranje umornih nogu za većinu.Ovdje nas čeka bus.Posjet lokalnoj birtiji ili pizzeriji, prema dogovoru.

Povratak busom u Zagreb u večernjim satima. 

Cijena prijevoza: 300,00 kn. 

Cijena noćenja: otprilike 15-18 € x 2 noćenja sa važećom pl.iskaznicom.

Sve detaljnije informacije i prijave kod vodiča:

Dubravko Šalata 099/444-5055

Oprema:  planinarska u skladu s vremenskim uvjetima.

Potrebna oprema je uobičajena za planinarenje u visokom gorju, rezervna odjeća, zaštita od hladnoće, kiše, čvrste gojzerice ili povišene treking tenisice, čeona svjetiljka, štapovi prema osobnom izboru.

Obavezno je ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu, važeću pl. iskaznicu i zdravstvenu iskaznicu.

 

NAPOMENA: Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da udovoljava potrebnim zdravstvenim i psihofizičkim uvjetima za sudjelovanje u navedenom izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se prilikom izleta ponašati u skladu sa planinarskom etikom, striktno se pridržavajući uputa i odluka vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta u skladu sa okolnostima na terenu.