25.06.-01.07.2023.Najava-Visoke Tatre-Slovačka

Planinarski pozdrav,
Pozivamo sve zainteresirane, pridružite nam se!
25.06.-01.07.2023. Najava-Visoke Tatre-Slovačka
Visoke Tatre (slovački: Vysoké Tatry, poljski: Tatry Wysokie) su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske, nalazi se sjeverno od Niskih Tatri od kojih ih dijeli dolina rijeke Váh, ujedno je i najviši dio Karpata.
Glavni dio masiva, (¾ površine)sa svim najvišim vrhovima nalazi se u Slovačkoj. Najviši vrh Tatri i Slovačke je Gerlachovský štít sa 2655 metara nadmorske visine. Tu se nalazi i i najviša točka Poljske, Rysy(2503m). Mnoge rijetke i endemske životinje i biljne vrste žive na Visokim Tatrama. Ovdje žive i velike životinje kao što su medvjed, ris, kuna, vuk i lisica.
Alpski reljef uz uglavnom granitne stijene i mnoga ledenjačka jezera.Najveća središta ljetnog i zimskog turizma su Štrbské Pleso, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica u Slovačkoj i Zakopane u Poljskoj.
Najviši meteorološki opservatorij na Karpatima Lomnicky štit, (2632m).
Prvi europski prekogranični nacionalni parkovi osnovani su ovdje: Tatranský národný park u Slovačkoj 1948. i Tatrzański Park Narodowy u Poljskoj 1954.
Polazak : 25.06.2023. u 05.30h sa okretišta tramvaja u Prečkom.
Vožnja: Zagreb – Goričan – Budimpešta – Šahy – Banska Bystrica – Poprad
Okvirni plan :
1.dan, nedjelja 25.06.
Polazak busom iz Zagreba u 05.30h prema graničnom prijelazu Goričani i dalje kroz Mađarsku.Idemo u smjeru Budimpešte, gdje je predviđen odmor za konkretniju okrijepu i individualni kraći obilazak grada.Tijekom puta više usputnih stajanja za WC i kavu prema potrebi. Preko graničnog prijelaza Šahy ulazimo u Slovačku i nastavljamo u smjeru Banske Bystrice.Polako stižemo nadomak Poprada i samog masiva visokih Tatri, prvi pogled prema našem cilju.
Dolazak u Poprad u ranijim večernjim satima.Smještaj u hotelu.Večera.Individualni obilazak grada.Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet.Noćenje.
2.dan, ponedjeljak 26.06.
Doručak u hotelu.Odlazak busom prema Podbanskem.Prvi naš cilj je Krivan (2495m), po mnogima najljepši vrh u Visokim Tatrama.Početak uspona od Tri studnicky, cca 950 mnv, ukupno 3-4 sata hoda i postepenog uspona prema vrhu.Spust preko Jamske pleso(jezero) na Štrbske pleso, otprilike 3 sata.Usput nema pl.objekata.Hrana i piće iz ruksaka.Povratak busom u Poprad.Večera.Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet.Noćenje.
3.dan, utorak 27.06.
Doručak u hotelu. Odlazak busom do Štrbskog Plesa, cca 1300 mnv. Planiran je uspon na Rysy(2503m), najviši vrh Poljske. Duži odmor i okrijepa kod Chate pri Popradskem plesu (1494m). Tijekom uspona veći broj manjih odmora. Na pola sata ispod vrha nalazi se Chata pri Rysmi (2250m) .Slijedi uspon na sami vrh, duži odmor, fotkanje, uživanje u pogledu prema Poljskoj, na Zakopane, prema predivnim gorskim jezerima i cijelom centralnom masivu Visokih Tatri. Spust do pl.doma, duži odmor. Nastavak spusta dalje u dolinu. Povratak busom u Poprad. Večera.Dogovor i priprema za sutrašnji izlet u Poljsku. Noćenje.
Cijela današnja tura uključuje 7-8 sati hoda.
4.dan, srijeda 28.06.
Doručak u hotelu. Danas je predviđen posjet Krakowu. Tijekom puta više manjih odmora za WC i kavu. Najprije obilazimo rudnik soli Wieliczka. Kontinuirano je proizvodio stolnu sol od 13. stoljeća do 2007. godine. 1978. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km. Turistička cesta je duga 3.5 km i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Najznamenitije su brojne skulpture, te cjelovita Crkva sv. Kinge (najveća podzemna crkva na svijetu), koje su rudari isklesali iz žive kamene soli. Oko 2 milijuna posjetitelja posjeti ovaj rudnik svake godine. Posjetitelji se moraju spustiti niz 378 stuba, 67 metara u dubinu, kako bi posjetili rudarske hodnike, kapele, oltare, skulpture i slano jezero, a na dubini od 135 metara nalazi se dizalo koje ih vraća na površinu. Otprilike 2 sata razgledavanja, cijena ulaznice oko 20€. U samom Krakowu je predviđen duži odmor za okrijepu i individualni obilazak grada. Povratak u Poprad u večernjim satima. Večera.Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.
5.dan, četvrtak 29.06.
Doručak u hotelu. Odlazak busom do Starog Smokovca. Planiran je kružni izlet kroz Veliku i Malu studenu dolinu, prepunu jezera i slapića. Preporučljivo za svakog. Postepen uspon uz kraće povremene odmore do iznad 2000 mnv, i dužu okrijepu uz nekoliko pl.chata(domova), Bilikova, Zbojnicka, Teryho i Zamkovskeho chata, kraj kojih prolazimo. Spuštamo se na Tatransku Lomnicu. Povratak busom u Poprad. Večera.Dogovor i priprema za sutrašnji pl.izlet. Noćenje.
Cijela današnja tura uključuje oko 7 sati hoda.
6.dan, petak 30.06.
Doručak u hotelu.Odlazak busom prema Starom Smokovcu. Naš današnji cilj je Slavkovsky štit(2452m). Idealan vidikovac sa vrha, fotke, duži odmor i guštanje na predivnom mjestu. Otprilike 4 sata uspona i 3 sata spusta preko Bilikove chate(1285m), ovdje duži odmor i okrijepa, pa u dolinu. Povratak busom u Poprad. Večera.Dogovor i priprema za sutrašnji odlazak. Noćenje.
7.dan, subota 01.07.
Doručak u hotelu.Spremanje stvari i odlazak iz Poprada. Idemo u smjeru Bratislave, gdje je predviđen duži odmor za okrijepu i individualni obilazak grada.Tijekom puta više manjih odmora za WC i kavu.
Povratak u Zagreb u večernjim satima.
Cijena : Cijena 7-dnevnog programa na bazi 25 putnika iznosi: 550 eura za smještaj u dvokrevetnoj, odnosno 600 eura u jednokrevetnoj sobi. Moguće plaćanje prema dogovoru u 2 rate, tako da prva polovica iznosa rezervira mjesto, a druga polovica prema dogovoru, najkasnije do 15.05.
Cijena uključuje: prijevoz turističkim autobusom na relacijama navedenim u programu sa svim transferima, 6 noćenja s polupansionom(doručak i večera) u hotelu 3* (2-krevetne i 1-krevetne sobe)+turistička taksa u Popradu, organizaciju putovanja i pl.tura, planinarskog vodiča.
Za navedeno putovanje povrat novca vrši se najkasnije 30 dana prije polaska. U slučaju spriječenosti za put uslijed bolesti moguća je zamjena jednog sudionika drugim najkasnije 8 dana prije polaska.
Sve detaljnije informacije i prijave u telegram grupi Sokola ili na mob 099/444-5055, Dubravko Šalata, pl. vodič.
Organizator je HPD Sokol Zagreb u suradnji sa turističkom agencijom i prijevoznikom.
Kalkulacija je rađena na bazi 25 sudionika.
Organizator u slučaju manje od 25 prijavljenih sudionika ili nepredviđenih okolnosti zadržava pravo otkaza putovanja, promjene programa ili redoslijeda realizacije programa kao i odustajanja od istih.
Oprema: planinarska u skladu s vremenskim uvjetima.
Potrebna oprema je uobičajena za planinarenje u srednje visokom gorju u ljetnim uvjetima, rezervna odjeća, zaštita od hladnoće, kiše, gojzerice, čeona svjetiljka, štapovi prema osobnom izboru.
Zahtjevnost pl.izleta: kondicijski umjereno zahtjevni i tehnički uglavnom malo do umjereno zahtjevni.
Za svaki pojedini pl.izlet večer prije zajednički dogovor i priprema.
Važno je napomenuti da se za svaki pojedini dan može odabrati planinarenje prema programu ili skraćena i lakša tura prema uputama vodiča, kao i mnoštvo drugih, zanimljivih aktivnosti, npr. posjet opservatoriju na Lomnickom štitu, kupanje u Popradskom Aqua parku, vožnja Tatranskom željeznicom koja povezuje sva ishodišta pl.staza sa slovačke strane Tatri, ili hodanje Tatranskom magistralom, glavnom pl.stazom koja vodi ispod odvojaka za vrhove i ledenjačke doline uz malu visinsku razliku i nudi stalan pogled prema masivu, uz nezaboravno uživanje u prirodi.
Ovisno o vremenskim uvjetima i zainteresiranosti, kao i o procjeni vodiča, postoji i mogućnost za uspon sa malom grupicom(do 8) na najviši vrh Tatri, Gerlachovsky štit(2655m). Za ovaj zahtjevniji uspon je potrebna dodatna oprema: (pojas, kaciga, karabiner matičar) i određeno iskustvo, te manja nadoplata za transfer kombijem do polazne točke.
Prehrana: doručak i večera u hotelu(uključeni u cijenu) + vlastita hrana iz ruksaka ili iz pl.domova za vrijeme pl.izleta.
Na pl.izlete uvijek ponijeti dovoljno tekućine.
NAPOMENA: Prijavom na izlete unutar ove pl.ture svaki pojedinac potvrđuje da udovoljava potrebnim zdravstvenim i psihofizičkim uvjetima za sudjelovanje u svakom navedenom izletu, da svakom izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se prilikom izleta ponašati u skladu sa planinarskom etikom, striktno se pridržavajući uputa i odluka vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta u skladu sa okolnostima na terenu.